преузето из спортског журнала...

   текст одговора на клевете г. Лукмана

 

 

ПРОФ. ДР СТЕФАН ИЛИЋ ДЕМАНТУЈЕ ИЗЈАВЕ 

ОСНИВАЧА СПОРТСКЕ АКАДЕМИЈЕ:

Клевете Лукмана страх од конкуренције!

 

И ПОРЕД тога што се данас сви налазимо  у времену борбе за квалитет, у условима међусобне, свакако,  лојалне конкуренције не можемо се отети утиску да је једини разлог неакадемском реаговању г. Лукмана управо страх од тржишних услова, односно међусобне утакмице. Остаје нејасно зашто је изабрао пут клевета и неистина да 6и обмануо јавност и зашто се стари спортиста уплашио такмичења и фер борбе?

 

Због свега тога одлучили смо да упознавањем јавности са истином отклонимо све нејасноће и заблуде, односно да се у истом листу и на истом месту обратимо јавности на овај начин. Као вишегодишњи просветни и спортски радник, универзитетски професор, декан на два универзитета, а сада и Више школе принуђен сам да на одређене неистине одговорим.

 

1.    "Виша школа АКАДЕМИЈА фУДБАЛА" у Београду основана је према законом прописаном поступку о оснивању виших школа након чега је министар просвете и спорта донео решење (бр. 612-00-00738/2002-04, од 6. 12. 2003) којим се "даје сагласност на наставни план и програм за основне студије у трогодишњем трајању. Академија фудбала уредно га је доставила Министарству просвете и спорта и то за следеће смерове: Фудбалски тренер; Спортски менаџер'.

 

2.    "Немају ни свој сајт на интернету" наводи дугогодишњи директор Спортске академије и то ме веома чуди, знајући колико времена проводи за компјутером, јер је веома лако  пронаћи  интернет сајт: www.akademijafudbala.com  на коме се, још од  јула 2004. налазе сви подаци о Академији фудбала, условима уписа, наставницима, предметима.

 

3. "Њихова настава је тајна, уколико се уопште одржава..." вели забринути господин, као да не зна да се настава одржава у његовој непосредној близини, у истој згради.

 

4. Даље забринуто констатује: "Не зна се ко су предавачи, ни програм студија" као да је организовање наставе на Академији конспиративна операција, а програм донет на неком тајном састанку и вешто и љубоморно се крије. Као да су наставници Академије фудбала, професори и доктори наука, нека невидљива бића! А заправо, довољно је само  прелистати Информатор  Академије фудбала  за упис студената у школску 2004.

 

5. Директор даље "открива" да сам у Министарству просвете и спорта "испословао да се три примерка елабората Спортске академије ставе у фиоку...па службеници немају појма да је уопште упућен Министарству." Познавајући рад Министарства просвете и министра др Слободана Вуксановића, тешко ми је да поверујем да је могуће да н.н. лица врше премештање елабората и разних материјала по Министарству.

 

6.  Волео бих да сам био "некадашњи разредни старешина проф. др Ружици Николић", али на жалост то нисам био.

 

7. Позив инспекцијских служби цењеног директора "да ставе под лупу пословање 'пиштољ школе", ме је обрадовао, јер ћу затражити од инспекције да о истом трошку обиђе и његову Спортску академију.

 

8.  А где су "ковнице лажног новца и штампачи лажних диплома"? 

Одговор свако зна: тамо где има више хиљада студената, више стотина дипломираних. У Академији фудбала диплома још увек нема, пошто се тек завршава први семестар прве генерације. Нема ни "огромног новца у игри", јер се скромни буџет Академије фудбала састоји од школарине неколико десетина студената.

 

Морам да се запитам:

  Како је успео да на Спортској академији са укупно 6 предмета и 4 стално запослена наставника организује наставу за толики број студената?

  Ако му је била жеља да младе људе на почетку академске каријере заплаши и одврати од школовања на Академији фудбала, онда то нека служи њему на част.

 

 

Директор Академије фудбала    

Ред. проф Стефан Илић    

 

 

ИЗЈАВА ПРОФ. ЛУКМАНА ИЗАЗВАЛА ОШТРО РЕАГОВАЊЕ ЧЕЛНИХ ЉУДИ АКАДЕМИЈЕ ФУДБАЛА

Министар потписао дозволу за рад

ПОВОДОМ написа у нашем листу "Пиштољ школа" о раду Академије фудбалског савеза Београда, јуче су редакцију "Журнала" посетили директор школе проф. др Стефан Илић, проф. Станоје Станојевић и генерални секретар ФСБ Милош Марковић.

Укратко, у свему демантују тврдње проф. Леона Лукмана, оснивача Спортске академије о раду институције којој су на челу.

Академија фудбала ФСБ прошла је сва испитивања стручних служби Министарства просвете и спорта и за то добила одговарајуће решење за рад 25. фебруара прошле године, са потписом министра Гаше Кнежевића. Због чега такав докуменат нема  Спортска  академија, проф. Илићу није познато, али енергично одбија и сваку помисао да је утицао, путем својих личних веза, да се елаборат Спортске академије склони у фиоку и успори издавање дозволе за одговарајући ранг универзитетске  установе.

 

Јучерашњи посетиоци "Журнала" једногласни су у оцени да Академија фудбала фСБ није конкуренција Спортској академији, јер је уписала тек прву генерацију студената и, према Статуту, нема права да издаје лиценце за тренерско занимање. То је посао фудбалске организације.

 

Жалећи што је дошло до замена у називу школа, не крију да би радо сарађивали са Спортском академијом, тим пре што раде на истој адреси у Старом Дифу и што користе исте просторије за предавања и сусрете наставника и  студената. На младима је да се опредељују и да бирају услове и усавршавања, тим пре што Студије плаћају из свога џепа.

 

Академија фудбала фСБ послује као прва школа те врсте у нас по Болоњској конвенцији, има уписаних 30 студената. Они плаћају, годишње на име школарине, 1.300 евра у динарској против вредности. ФСБ, као оснивач, има пет процената власништва нема никаквих обавеза нити одговорности за рад школе.

 

Она, чак, на известан начин, помаже у финансирању фудбалске организације главног рада, притиснуте бројним проблемима, јер не ужива материјалну помоћ друштва ни државе.

 

                           Вл. Недељковић

 

 

Почетна | О нама | Предавачи | Наставни план | Конкурс | Студентски одсек | Новости 


copyright 2004  Akademija fudbala Beograd, Deligradska 27/III

design by kvik@rt studio